Hem » Nyheter » Värdeminskningsavdrag vid fastighetsöverlåtelse
Publicerat 4 november 2016 i kategorin Artiklar
Värdeminskningsavdrag vid fastighetsöverlåtelse
Enligt Skatteverket kan rätten till värdeminskningsavdrag för en näringsfastighet gå förlorad för tiden mellan kontraktsdagen och tillträdet. Det gäller när äganderätten enligt kontraktet ska övergå först på tillträdesdagen.
Den som äger en byggnad som räknas som näringsfastighet får dra av utgiften för att anskaffa byggnaden genom årliga värdeminskningsavdrag. Värdeminskningsavdraget beräknas enligt en avskrivningsplan efter en viss procentsats per år på byggnadens anskaffningsvärde.
Säljaren
Skatterättsligt anses en fastighet vara såld när köpekontraktet har undertecknats av både säljare och köpare. Vinstbeskattning i samband med försäljningen ska därför alltid ske det år kontraktet undertecknats. Men det är inte ovanligt att det finns en äganderättsklausul i ett köpekontrakt där säljare och köpare kommit överens om att äganderätten till fastigheten ska övergå vid en annan tidpunkt än vid kontraktets undertecknande, till exempel vid tillträdesdagen. I sådant fall ska säljaren redovisa inkomster och utgifter som avser fastigheten fram till tillträdesdagen.
När det gäller värdeminskningsavdrag för en fastighet som sålts med en äganderättsklausul i kontraktet anser Skatteverket att säljaren inte har rätt till värdeminskningsavdrag efter kontraktsdagen. Det framgår av ett ställningstagande från 2009. Skatteverket motiverar sin uppfattning med att det efter kontraktsdagen inte längre finns något avskrivningsunderlag eftersom det kan sägas ha förbrukats vid kapitalvinstberäkningen.
Köparen
Skatteverket har nu även kommit med ett ställningstagande som avser köparens rätt till värdeminskningsavdrag. Enligt Skatteverket blir en köpare inte skatterättsligt innehavare av en fastighet förrän vid den tidpunkt som anges i kontraktets äganderättsklausul. Först från och med den tidpunkten är bestämmelserna om värdeminskningsavdrag tillämpliga på näringsfastigheten. Skatteverket anser därför att en köpare inte kan erhålla värdeminskningsavdrag på en näringsfastighet för tid mellan köpekontraktets undertecknande och äganderättsövergången enligt kontraktet.
Exempel
Köpekontrakt avseende en näringsfastighet undertecknas den 25 oktober 2016. I kontraktet finns en äganderättsklausul där man kommit överens om att äganderätten övergår vid tillträdesdagen den 1 mars 2017. För perioden 26 oktober 2016 till och med 28 februari 2017 får varken säljare eller köpare göra värdeminskningsavdrag enligt Skatteverket.
SKV ställningstagande 2016-09-01, dnr 131 282552-16/111
Företagsaktuellt nr 6 2016
Publicerat 12 mars 2025
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …
Läs mer
Publicerat 12 mars 2025
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …
Läs mer
Publicerat 12 mars 2025
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …
Läs mer
Publicerat 12 mars 2025
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …
Läs mer
Publicerat 13 februari 2025
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. Utgångspunkten är att förmåner som den anställde får från arbetsgivaren …
Läs mer
Publicerat 13 februari 2025
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att känna sig trygga i att verksamheten följer rådande lagar och regler – särskilt skatteregler som ofta upplevs som svåra att förstå. Undersökningen lyfter också fram redovisningskonsulternas …
Läs mer
Publicerat 13 februari 2025
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 2,5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor ska …
Läs mer
Publicerat 16 januari 2025
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt klassificerad. Den 27 januari öppnar en ny tjänst på verksamt.se där du själv kan ändra din SNI-kod. Här guidar vi dig genom det viktigaste kring uppdateringen och vad du behöver göra. Vad är en …
Läs mer
Publicerat 16 januari 2025
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut möjligheter och utmaningar. Med momsreformen VAT in the Digital Age (ViDA) går EU in i en ny era av digitalisering. Målet är att skapa ett enklare och mer rättvist momssystem för företag som verkar inom …
Läs mer
Publicerat 16 januari 2025
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för privatpersoner som tidigare har fått avdragsrätt för samtliga ränteutgifter oavsett låneform och säkerhet. Nya regler för privatpersoner Begränsningarna till rätt för avdrag för …
Läs mer
Gå till startsidan