Publicerat 2 september 2016 i kategorin Artiklar

Solcellsanläggning på jordbruksfastighet

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för beskattningskonsekvenserna för den som har en solcellsanläggning på sin jordbruksfastighet. Avgörande för beskattningen är var på fastigheten anläggningen är belägen och var elen förbrukas.

Ett småhus med tillhörande tomtmark på en lantbruksenhet räknas som en privatbostad om småhuset till övervägande del används för eget eller närståendes boende. Övrig del av fastigheten är näringsfastighet. Inkomstbeskattningen styrs av på vilken del av jordbruksfastigheten som solcellsanläggningen är placerad.

Om anläggningen är placerade på den del som är privatbostad, ska inkomsterna från försäljning av el beskattas som inkomst av kapital. Beskattning sker endast för den del av de sammanlagda inkomsterna från privatbostaden som överstiger 40 000 kr.

Är anläggningen placerad på den del som är näringsfastighet, till exempel på en ekonomibyggnad, ska inkomsterna från försäljning av el beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Uttag av el som förbrukas i privatbostaden ska tas upp som näringsinkomst. Avdrag för värdeminskning och reparation och underhåll av anläggningen får göras i näringsverksamheten.

Energiskatt

För en vanlig solcellsanläggning på cirka 15-20 kW gäller att om ingen el överförts till det koncessionspliktiga elnätet medför inte elproduktionen att den som producerar elen är skattskyldig. Den som producerar elen ska alltså inte betala energiskatt, varken för egenförbrukad el eller för el som levererats till annan utan att överföras till det koncessionspliktiga elnätet. Det gäller för alla anläggningar som har en installerad effekt som understiger 255 kW.

Om elproduktionen är näringsverksamhet och el överförts till det koncessionspliktiga elnätet är elen skattepliktig i den del den överförts till elnätet.

För solcellsanläggning som har en toppeffekt på 255 kW och för den som äger flera elproduktionsanläggningar gäller andra regler.

Moms

Den som installerar en anläggning för produktion av el och har avtal om att antingen all el eller endast överskottsel ska levereras ut på nätet mot ersättning bedriver en självständig ekonomisk verksamhet. Det innebär att en sådan elproducent är skyldig att registrera sig för och betala moms.

Omsättningens storlek och mängden producerad el har ingen betydelse för bedömningen. Det har ingen betydelse om den fastighet som anläggningen är installerad på är en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet.

Avdrag för ingående moms

När en vara eller en tjänst köps in för att användas i en momspliktig verksamhet så har man avdragsrätt för ingående moms på inköpet. Avdragsrätten begränsas dock om inköpet avser stadigvarande bostad.

Det har alltså betydelse för avdragsrätten för ingående moms vad anläggningen ska leverera elen till. Men det saknar betydelse i momshänseende om anläggningen installerats på mangårdsbyggnaden, en ekonomibyggnad eller på annan plats på jordbruksfastigheten.

Avdragsrätten bedöms enligt följande.

  • Om all el som produceras i anläggningen levereras in på elnätet mot ersättning har man full avdragsrätt för ingående moms.
  • När anläggningen levererar el både till en mangårdsbyggnad som omfattas av avdragsförbudet och till en ekonomibyggnad där det bedrivs momspliktig verksamhet har man delvis avdragsrätt för ingående moms.
  • Om anläggningen ska leverera el enbart till mangårdsbyggnaden och överskottsel ska säljas till ett elhandelsföretag, finns ingen avdragsrätt alls.

SKV ställningstagande, 2016-07-01, dnr 131 304709-16/111

Företagsaktuellt nr 5 2016

Publicerat 11 juni 2024

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar sommarvikarier. Här är några viktiga saker att tänka på. Ha tydliga säkerhetsrutiner  Generellt drabbas nyanställda oftast av skador i arbetet. Många olyckor händer till och med den …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det förhöjda grundavdraget skulle ha inneburit, kommer att betalas ut tidigast första veckan i juli. Bakgrund Bakgrunden till förslaget är den situation som uppkommit när personer födda 1957 har …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett litet företag utan lagkrav på hållbarhetsredovisning. För att komma igång tog de hjälp av NSRS – en manual anpassad för små och medelstora företag. Marknadschefen Lina Andersson berättar …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar dig och din förening mot brott. Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella. En …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt UC. Den ekonomiska brottsligheten är en. Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning vid Srf konsulterna berättar vad du som företagare ska tänka på för att undvika ekonomiska svårigheter och …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är egentligen skillnaden och varför är det så få som byter till e-faktura trots fördelarna? Vi guidar dig genom fakturadjungeln och ger praktiska tips för en smidig övergång. Många fördelar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en tvist ses som den svagare parten vilket ställer högre krav på arbetsgivaren att bevisa sin uppfattning. Även om arbetsgivare och anställd är överens kan man inte avtala eller bli överens om …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en gång om året är vem du gör affärer med. Här är några enkla tips på vad du bör kontrollera och varför. Kontrollera att din leverantör har F-skatt  Ett företag som har F-skatt betalar …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Gå till startsidan