Publicerat 24 februari 2017 i kategorin Artiklar

Betalningsansvar för gemensamt lån

När en kreditgivare genom förlikning gör upp med en av flera låntagare som är gemensamt ansvariga för samma lån så svarar de övriga därefter bara för sin andel av det ursprungliga lånet. Det framgår av en dom från Högsta domstolen.

Rolf och Edith lånade 300 000 kr av ett finansföretag. Enligt skuldebrevet svarade de solidariskt för hela skulden. Eftersom lånet inte betalades i tid sade finansföretaget upp det till omedelbar betalning.

Finansföretaget ingick sedan en förlikning med Edith. Enligt avtalet skulle hon betala drygt 100 000 kr i ett för allt till företaget. Därmed var samtliga mellanhavanden dem emellan slutligt reglerade.

Därefter vände sig finansföretaget till Rolf och krävde honom på betalning för återstående låneskuld, 171 000 kr. Tingsrätten och hovrätten kom fram till att Rolf skulle betala hälften av den summan.

Solidariskt ansvar

Högsta domstolen, HD, som kom att pröva frågan framhöll att ett solidariskt ansvar av detta slag innebär att var och en av låntagarna svarar för skuldens hela belopp i förhållande till långivaren. Det vill säga inte bara för sin egen andel utan även för övriga låntagares andel.

Det solidariska ansvaret bygger på att det finns en rätt för den låntagare som betalar mer än sin andel att kräva ut övriga låntagares andelar av dem. Om långivaren efterger sin fordran mot en av låntagarna, kan det innebära att övriga låntagare förlorar möjligheten att kräva ut den låntagarens andel. Enligt HD får då långivaren själv ta de negativa konsekvenserna av att han väljer att efterge sin fordran mot en låntagare.

Högsta förvaltningsdomstolen

Genom finansföretagets förlikningsavtal med Edith var saken slutreglerad för hennes del, konstaterade HD. Det innebar att hon i fortsättningen inte heller skulle behöva utsättas för regressansvar från Rolf. Eftersom finansföretaget hade befriat Edit från skulden på detta sätt kunde företaget inte längre göra Rolf ansvarig för Ediths andel av lånet. HD slog därför fast att efter förlikningen svarade Rolf enbart för sin andel av det ursprungliga skuldbeloppet.

HD kom fram till att det belopp Rolf skulle betala uppgick till 21 000 kr. Den summan tillsammans med hans tidigare gjorda betalningar uppgick därmed till 150 000 kr. Han skulle därutöver betala en proportionell andel av den vid förlikningen upplupna räntan, liksom avtalad ränta och sin del av avgifter och inkassokostnader.

Dom 2016-12-28. Mål nummer T 5911-15

Företagsaktuellt nr 2 2017

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten har sammanställt några av de vanligaste metoderna som du bör vara uppmärksam på. Olika brottsupplägg    De flesta stora kriminella nätverken använder …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att spara en fotad kopia av kvittot som underlag för bokföringen. Det är en efterlängtad lagändring som kommer spara både tid och pengar. Men är det bara att kasta kvittot – eller är det något mer …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det förhöjda grundavdraget skulle ha inneburit, kommer att betalas ut tidigast första veckan i juli. Bakgrund Bakgrunden till förslaget är den situation som uppkommit när personer födda 1957 har …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett litet företag utan lagkrav på hållbarhetsredovisning. För att komma igång tog de hjälp av NSRS – en manual anpassad för små och medelstora företag. Marknadschefen Lina Andersson berättar …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar dig och din förening mot brott. Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella. En …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar sommarvikarier. Här är några viktiga saker att tänka på. Ha tydliga säkerhetsrutiner  Generellt drabbas nyanställda oftast av skador i arbetet. Många olyckor händer till och med den …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är egentligen skillnaden och varför är det så få som byter till e-faktura trots fördelarna? Vi guidar dig genom fakturadjungeln och ger praktiska tips för en smidig övergång. Många fördelar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en tvist ses som den svagare parten vilket ställer högre krav på arbetsgivaren att bevisa sin uppfattning. Även om arbetsgivare och anställd är överens kan man inte avtala eller bli överens om …

Läs mer

Gå till startsidan