Publicerat 15 december 2017 i kategorin Artiklar

Beskattning av avverkningsuppdrag

När fastighetsägaren upprättar årsbokslut och inte tillämpar betalningsplan ska, enligt Högsta förvaltningsdomstolen, inkomst av avverkningsuppdrag redovisas som intäkt först det år då inmätning av det sålda viket har skett.

Vid rotpostförsäljning säljer skogsägaren en viss uppmätt kvantitet skog stående på rot. Köparen ansvarar för att avverkning sker och står för kostnaden för denna. Köpeskillingen är då i regel bestämd i avtalet.

Avverkningsuppdraget

Fastighetsägarna i det aktuella målet avtalade 2010 med ett skogsbolag om rätt att avverka skog på deras fastighet. Avtalet var utformat som ett avverkningsuppdrag. Samma år fick de en dellikvid utbetald som uppgick till 5,5 miljoner kr.

Avverkning och inmätning skedde 2012. Köpeskillingen fastställdes i samband med detta till ett belopp som motsvarade dellikviden.

Fastighetsägarna redovisade dellikviden som ett förskott i räkenskaperna för 2010 och tog inte upp den till beskattning vid 2011 års taxering. Skatteverket ansåg dock att likviden skulle beskattas vid den taxeringen.

God redovisningssed

Målet kom att prövas av Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som begärde in ett yttrande från Bokföringsnämnden, BFN.

Enligt BFN är det god redovisningssed att vid bedömningen av när en inkomst ska intäktsredovisas jämställa inkomster från upplåtelse av avverkningsrätt med varuförsäljning. Det innebär att intäktsredovisning ska ske när väsentliga risker och förmåner förknippade med att äga virket övergår från säljaren till köparen. Det ska därtill vara möjligt att beräkna inkomsten på ett tillförlitligt sätt.

Den tidpunkt då dessa förutsättningar är uppfyllda beror enligt BFN på avtalsvillkorens innehåll och omständig-heterna i det enskilda fallet. Men om inget annat framgår av omständigheterna får den rätta tidpunkten anses vara när det, efter utförd avverkning, är möjligt att bestämma virkets volym och därmed köpeskillingen, det vill säga när virket mäts in.

Observera att frågan som BFN uttalat sig om gäller enskilda näringsidkare som upprättar årsbokslut, alltså inte förenklat årsbokslut enligt K1-regelverket. Av förutsättningarna framgår också att regeln om betalningsplan i inkomstskattelagen inte tillämpas.

Högsta förvaltningsdomstolen

Avtalsvillkoren i aktuellt fall innebar, enligt HFDs bedömning, att väsentliga risker och förmåner som var förknippade med att äga den skog som omfattades av avtalet överfördes till skogsbolaget först när inmätning skedde. Vid samma tidpunkt kunde köpeskillingen beräknas på ett tillförlitligt sätt. Med denna bakgrund var det enligt HFD inte förenligt med god redovisningssed att ta upp inkomsten som intäkt redan det beskattningsår då avtalet ingicks och ersättningen erhölls.

Dom 2017-10-20, mål nummer 4938-16, 4939-16


Förenklat årsbokslut
Några särskilda regler om avverkningsrätt finns inte i BFNs allmänna råd för förenklat årsbokslut, K1, utan intäktsredovisningen följer de allmänna principerna i rådet. Det innebär att en försäljningsintäkt ska redovisas om en faktura har skickats eller borde ha skickats utifrån affärsmässiga skäl. Vid avverkningsuppdrag torde det vara en viss tid efter inmätningen.
BFNAR 2006:1


Betalningsplan
Det finns en särskild skatteregel om ersättning för avverkningsrätt till skog enligt betalningsplan. Den innebär att om ersättningen ska betalas ut under minst två år, så får skogsägaren som intäkt varje år ta upp den del som betalats ut under året. Avvikelser från betalningsplanen kan ske utan att den särskilda skatteregeln upphör att gälla.
21 kapitlet 2 § inkomstskattelagen


Företagsaktuellt nr 6 2017

Publicerat 17 maj 2023

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner

En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med skatt att avräkna skattereduktionen mot. I den här artikeln går vi igenom tre av skattereduktionerna som innehåller nyheter inför årets deklaration.Skattereduktion för investeringar i …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Oj, jag glömde…

… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid …

Läs mer

Gå till startsidan